Butiken

Borgebys Julbröd

BORGEBYS JULBRÖD

2 bröd

½ pkt Jäst
1 mks Salt
1 dl Sirap mörk
1 flaska (33 cl) porter eller mörkt julöl
2 dl Vatten
1 dl Olja (inte olivolja)
1 liter Rågsikt
1 msk Pomeransskal malen
1 msk Fänkål malen
½ tsk Kryddnejlikor malen
1 tsk Ingefära
4 dl Vetemjöl
1 dl Russin
( Kaffe att pensla med )

* Smula ner jästen i en degbunke. Strö över salt och lägg i sirapen. Häll på porter eller öl och rör om. Låt stå ca 5 minuter.

* Häll i vatten, olja, rågsikt och kryddor. Blanda ihop degen och arbeta sist in vetemjölet samt russin. Knåda degen väl och lägg den att jäsa i den urdiskade bunken. Täck degen och jäs den i kylskåp över natten.

* Slå upp degn på bakbordet. Knåda den väl och baka ut till två runda bröd. Lägg bröden på smord plåt och jäs dem i ca 30 minuter. Värm under tiden ugen till 200 grader.

* Pensla bröden med kallt kaffe. Grädda dem i ugnens nedre del i ca 35 minuter. Linda in de varma bröden väl i handdukar och låt dem svalna så.