Butiken

Borgebys julvört

2 limpor av Borgebys julvört

Fördeg:
1,5 dl julmust
10 g jäst
120 g grahamsmjöl
--------------------------
Deg:
3,5 dl Julmust
25 g jäst
1 dl bagerivört
2 msk honung
1 dl mörk sirap
110 g grovt rågmjöl
660 - 710 g vetemjöl special
2 tsk salt
1,5 tsk pomerans malen
1 tsk ingefära malen
1 tsk kardemummakärna malen
2 krm kryddnejlika malen
Mjöl till utbakning
Kaffe & Smör till pensling

Fördeg: Rör ut jästen i julmusten. Tillsätt grahamsmjölet och rör om till en lös deg. Täck med plasfloie och ställ i rumstemperatur i 4 - 6 timmar eller tills dn jäser upp och blir pösig. (Går att snabba på över ett element).
----------------------------------------
Värm julmusten till 37 grader, blanda med jästen. Tillsätt vört samt honung, sirap, rågmjöl och det mesta av vetemjölet (spara 2 - 3 dl).
Tillsätt fördegen och arbeta degen 15 - 20 min för hand eller 10 - 15 min i maskin på låg hastighet. Arbeta in lite mer av mjölet om degen verkar för kladdig för att hanteras. Låt vila i 15 minuter.
Tillsätt kryddor och salt, arbeta degen i 5 - 10 min till. Degen ska vara elastisk, seg och på gränsen till kladdig och ändå ganska blank :)
Låt jäsa överäckt till dubbel storlek, ca 1 timme.
Sätt ugnen på 250 grader (varmluft). Bearbeta degen på mjölat bakbord. Dela degen i två delar, vik och rulla ihop till limpor. Det gäller att få spänning i degen.
Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Jäs under fuktad handduk i minst 45 min.
Ställ in i nedre delen av ugnen och sänk temperaturen till 200 grader. Spraya in 2 - 4 msk vatten på en plåt längst ner i ugnen. Grädda 35-40 min. När innertempen är 97-98 grader är brödet klart. Om du vill att ytan ska bli knaprig kan du öppna ugnsluckan ett par gånger de sista 15 - 20 min av gräddningen.
Pensla brödet med varmt kaffe med någon matsked smör i. Låt svalna.