Butiken

Cowboy Chili con carne

COWBOY CHILI CON CARNE

ca 6 port

1 kg Oxbringa
2,5 dl varmt kaffe
1 msk Ancho malen
1 msk Chili Thai flakes med kärna
1 tsk Spiskummin malen
1 tsk Paprika rökt malen
1 tsk oregano torkad
1 lagerblad
1 kanelstång ca 8 cm
1 rödlök skalad och hackad
5 vitlöksklyftor skalade och hackade
2 burkar krossade tomater
1,5 msk mörkt muscovadosocker
1 röd eller gul paprika, hackad
1 burk bönor, gärna kidney eller lima

* Börja med att putsa och skiva oxbringan. Skär den i ca 2 cm breda bitar.

* Brygg kaffet. Ta en stor gjutjärnsgryta och sätt den på låg värme. Häll i några skvättar olivolja.

* Tillsätt chili, spiskummin, rökt paprikapulver, oregano, lagerblad samt lök och fräs tills löken mjuknat, det tar ca 10 min. Lägg sedan i kanelstången, vitlök, en stor nya salt och peppar.

* Tillsätt kaffet och rör om. Häll sedan i de krossade tomaterna och muscovadosockret. Rör om och låt koka upp.

* Blanda ner köttbitarna, lägg på ett lock och låt puttra i ca 2 - 3 timmar. Rör om då och då.

* Om inte köttbitarna kokat isönder, hjälp dom på traven med två gafflar så det blir mer finfördelat i grytan.

* Lägg i paprika och bönor och låt koka utan lock i ca 30 min.

* Smaka av och krydda noga. Mer salt, peppar eller chili?

* Goda tillbehör är ris eller potatis och en klick creme fraiche. Eller varför inte göra fyllda tunnbröd med lite sallad, mums!

(Har du en jättestor Gjutjärnsgryta, dubbla receptet för det är perfekt att frysa in)