Johannes Dahlskog

Långjäst knådfri pizzadeg

En god pizzadeg är alltid grunden till en god pizza.

Det spelar ingen roll hur bra pizzans fyllning eller toppings är om degen inte är perfekt. En pizzadeg som är lagad med omsorg och kärlek kan göra en enkel pizza till en kulinarisk upplevelse.

Recept - LÅNGJÄST KNÅDRI PIZZADEG ca 4 pizzor

625 g Caputo mjöl Tipo 00
450 g vaten
½ dl olivolja
2 tsk salt,
1 tsk Caputo torrjäst

* På kvällen; Lös upp jästen i vattnet. Tillsät resten av ingredienserna och blanda noggrant med en slev.

* Låt degen stå i rumstemperatur och jäsa över natten, ca 8 - 12 timmar.

* Nästa morgon, vik degen några gånger med tex en slickepott och placera sedan degen i kylen över dagen.

* 2 immar innan det är middag är det dags att "bolla" degen. Stjälp upp degen på ett mjölat bord. Dela degen i 4 bitar och försök vika den försiktigt till bollar. (om man vill kan man långjäsa degen ytterligare i kylskåp upp till 72 timmar, ju längre tid den får jäsa desto mer smak och glutentrådar får din deg (Lägg isf varje boll i en oljad skål och täck med plast, jäs i kylskåp)).

* Jäs bollarna ytterligare i 1½ - 2 timmar i rumstemperatur. (Har du jäst den längre så ställ fram den i rumstemp 2 timmar innan de är dags att baka, så väcker du degen till liv). Värm upp ugnen eller grillen till max under tiden. Använd gärna pizzasten eller ett bakstål.

* Baka ut degen på mjölat bakbod. Stretcha degen till rätt form, använd aldrig kavel då du pressar ur luften. Vi vill ha höga och luftiga kanter.

* Toppa med smakrik tomatsås, ost efter smak och någon god skinka eller svamp!

* Grädda tills pizzan ser klar ut och har fått färg!